Как би ни прозвучало в съвременния свят на медикаменти, лечението на детска кашлица с черна ряпа? Невероятно, несериозно, дори и невъзможно, нали?

Да, често хората се доверяват повече на медикаментите, отколкото на народната медицина! Дори и аз в това число! Ето защо когато за първи път чух този метод на лечение почти се изсмях в лицето на моята приятелка, която възторжено и много убедително разказваше как е излекувала дъщеря си със сок от черна ряпа!

Разбира се, в сезонът на настинките и гриповете не след дълго моята дъщеря също беше застигнато от настоятелна и продължителна кашлица! Силно невярваща, но все пак със засята идея в съзнанието реших този път като краен метод да опитаме да я излекуваме с този “вълшебен” сок от ряпа. Та тръгнах аз, въоръжена с недоверие и куп въпроси, до най-близкото пазарче, тъй като се оказа, че въпросната черна ряпа не се намира толкова лесно! И там една мила възрастна продавачка също се постара да ми обясни какви лечебни свойства има този зеленчук и ме изпрати с думите: “ще видиш”.

Прибрах се аз и изпълних рецептата точно както ми заръча жената от пазара: измих добре ряпата, издълбах в нея дупка, в която сложих 1 супена лъжица мед (ако не разполагате с мед може да се замести с пудра захар) и оставих да отлежава 4-5 часа. Когато надникнах отново, за моя голяма изненада открих, че вътрешността й се е напълнила със сок! Започнах да давам от него на дъщеря ни 3 пъти по 1 супена лъжичка дневно и представете си изненадата ми, когато още на следващия ден я чухме да се прокащля едва 1-2 пъти за деня! Беше наистина невероятно! Първоначално реших, че съм си внушила, но удивени от резултата решихме да опитаме още няколко дни. За 4 дни кашлицата беше абсолютно премахната.

След като се разтърсих за по-подробна информация се каза, че сиропът от черна ряпа е много ефикасен и има силата на естествен антибиотик, действащ и за успокоение на гърлото. В много статии видях също, че може да се ползва при бронхит, ларингит, фарингит, загуба на гласа и дори при възпалени сливици.

Дано не Ви се налага да ползвате, но ако все пак се наложи ще бъдете наистина изненадани!